Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu blir UX ännu viktigare för SEO

Nu blir en bra användarupplevelse ännu viktigare för att hamna högt på Google. I maj blir “page experience”, eller sidupplevelse på svenska, en ny rankingfaktor att ta hänsyn till i SEO-arbetet.

Nu är det egentligen inte en nyhet att det är viktigt med en bra användarupplevelse för att slåss om toppositionerna på Google. UX har varit viktigt för SEO ett bra tag nu. Det som händer i vår är att det kommer en ny rankingfaktor, page experience, som handlar om hur användaren upplever interaktionen med en sida.

Core web vitals

Google gick ut redan i maj förra året och berättade att det här kommer, och att man på grund av pandemin vill ge webbplatsägare tid att förbereda sig. Den stora nyheten man har presenterat är något som kallas Core web vitals. Kort sammanfattat består det av:

Laddningstid: Largest Contentful Paint (LCP). Handlar om hur snabbt de viktigaste elementen av sidan laddas. Och det ska gå snabbt. Rekommendationen är högst 2,5 sekunder.

Interaktivitet: First Input Delay (FID). Handlar om hur snabbt användaren kan interagera med innehåll på sidan. FID ska vara mindre än 100 millisekunder.

Visuell stabilitet: Cumulative Layout Shift (CLS). Handlar om visuell stabilitet, att saker inte flyttar på sig eller hoppar runt när innehåll laddas in. Till exempel så att användaren inte av misstag råkar trycka på fel knapp för att elementen flyttar på sig.

Läs mer på Googles seo-blogg. I Google search console också en rapport för core web vitals.

Page experience består av de här tre nya söksignalerna plus ett antal saker som varit viktiga även tidigare. Till exempel att sidan är mobilvänlig, säker, använder https och inte innehåller störande pop-uper.

UX är viktigt av många anledningar

Oavsett vad Google tycker så är användarupplevelsen något du bör prioritera. En bra användarupplevelse gör att dina användare vill stanna kvar och komma tillbaka, ökar konverteringen och stärker varumärket. Bland annat. Vi har skrivit en hel del om värdet av att satsa på UX tidigare, om du vill fördjupa dig.

Rullas ut i juni 2021

Ändringen rullas ut i juni 2021 och det återstår att se vilken tyngd det får. Men oavsett hur page experience påverkar din Google-ranking är det hög tid att prioritera att jobba med användarupplevelsen och laddningstiden, om du inte redan gör det. För varför ska du lägga tid och pengar på att driva trafik till din sida, om du inte ger besökaren en anledning att stanna kvar?

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

Prata med Martin Lindström, Design principal