Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

3 tips för en vinnande onboarding

Det första mötet med dina nya användare är inget du vill slarva bort, du får nämligen sällan en andra chans. Därför ska du prioritera att jobba med onboardingen av nya användare. Kort sammanfattat handlar det om att ge dina användare en bra start så att de snabbt kommer igång och redan från början förstår värdet av att använda din digitala produkt eller tjänst.

Hur gör man då? Ja tyvärr finns det ju ingen färdig mall att ladda ned, du måste alltid utgå från dina kunders behov och din specifika tjänst. Men vi har några tips på vägen:

  1. Visa värdet direkt

    Hur löser du din kunds problem? Vad kommer de få ut av att använda din produkt eller tjänst? Visa det direkt! Bäst blir det när produkten så tidigt som möjligt uppfyller användarens mål och drivkrafter. Låt inte användaren fastna i långa registreringsprocesser eller en rundtur av funktioner som inte är intressanta.

  2. Skapa förtroende

    Skapa förtroende genom att hela tiden vara transparent med vad som händer i nästa steg. Till exempel genom att dela upp en registreringsprocess i kortare steg eller genom att använda progress bars för att visa att ett flöde går framåt och att användaren gör framsteg. Få användaren att känna sig trygg med vad som händer.

  3. Det viktigaste först

    Även om det finns massvis med bra funktioner som du är stolt över och vill visa upp, gör inte misstaget att ösa på med allt på en gång. Det kommer att bli för mycket. Ta det som är viktigast för användaren först och lämna kvar lite saker att upptäcka allt eftersom. Annars är risken att det bara blir förvirrande.

Hur kommer jag igång?

Vi brukar rekommendera att du börjar med att ta reda på var trösklarna finns i ert flöde genom att intervjua dina användare, formulerar hypoteser på lösningar och sen testar dem på slutanvändare – tills du hittar en väg framåt som fungerar. Receptet för att lyckas är att utgå från dina användare och vad som är viktigt för dem.

Vill du ha hjälp att se över er onboarding? Hör av dig till Ebba Burenius Brandt, ebba@osynlig.se.

Läs mer:

Case: Hur får vi fler att teckna el-avtal? Vässad onboarding för Tibber
Artikel: Så får du ut mer av dina användarintervjuer

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO