Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre viktiga product metrics

Det mesta går att mäta, tricket är att mäta rätt saker. Vi går igenom några viktiga nyckeltal för din digitala produkt.

Det finns en mängd olika områden som kan vara relevanta att mäta för din digitala produkt eller tjänst. Vilka mätpunkter som är viktigast för dig beror såklart på vilken typ av produkt det gäller och vilket stadie av tillväxt ni befinner er i. Här går vi igenom tre vanliga typer av metrics som de flesta vinner att ha stenkoll på.

Activation metrics

Det här en av de absolut viktigaste sakerna att ha koll på. Här brukar man prata om “the AHA-moment”, vad är det som gör att en ny användare får upp ögonen för värdet med din produkt? Activation metrics ringar in när och vad som får en användare att faktiskt börja använda din produkt och är avgörande att förstå för att du ska lyckas med din digitala produkt. Ett känt exempel är Facebook - de upptäckte att användare som la till sju vänner inom tio dagar upplevde värdet av Facebook och fortsatte använda tjänsten aktivt.

Engagement metrics

Att mäta om dina användare är inne på din webbplats eller i din app är inte tillräckligt, för att förstå om dina användare får ett värde av den så behöver du mäta hur engagerade de är i produkten. Engagement metrics skapar en förståelse för vilka funktioner som fungerar och vilka användare som får mest nytta av produkten.

Retention metrics

Det är en gammal sanning att det kostar mycket mer att hitta nya kunder än att behålla de befintliga. Det är det retention metrics handlar om. Här följer du upp hur många av användarna som fortsätter att använda produkten. Har du en produkt som det finns en anledning att återkomma till? Är det något som gör att du tappar användare? Eller riktar du dig till fel sorts användare i din marknadsföring så att du attraherar användare som inte vill komma tillbaka?

Så, det var en snabb genomgång av tre viktiga product metrics. Vill du ha hjälp att sätta en strategi för er produktanalys och implementera metrics så är det självklart bara att du hör av dig!

Läs mer om hur vi jobbar med product metrics

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Porträttbild på Jonas
Vill du veta mer?

Prata med Jonas Englund, Design Manager