Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samarbete i jakt på den sanna släkthistorien

Designsprint och UX-design för Släktingar

Släktforskning – ett snabbt DNA-test och du får svar på vem du är? Modern släktforskning framställs ofta som enkel och snabb. I själva verket krävs det kunskap om både källkritik och datakvalitet, plus en hel del tålamod, för att släkthistorien ska gå att lita på.

Släktingar är en svensk släktforskningstjänst som fokuserar på kvalitativ släktforskning och samarbete mellan forskare. De vände sig till oss på Osynlig för att testa och utveckla ett nytt koncept, och säkerställa att de var på rätt väg innan de investerade tid och pengar i utveckling.

  • Design sprint
  • UX-design
  • UI-design
  • Prototyp
  • Användartester
  • Branding
Några olika vyer från Släktingars digitala tjänst

Vem vill inte upptäcka en kittlande släktsaga, full av gripande livsöden, inspirerande förfäder och en och annan mörk hemlighet? Men för att släktsagan inte ska vara just en saga, krävs det att släktforskaren använder sig av datakällor som håller hög kvalitet och att källorna tolkas korrekt. En utmaning för de flesta hobbyforskare.

Det är här Släktingar kommer in. De utvecklar en digital släktforskningstjänst som fokuserar på kvalitet och samarbete. De vände sig till oss på Osynlig när de skulle testa och utveckla ett nytt koncept, och ville säkerställa att de var på rätt väg innan de investerade i utveckling.

“Det var otroligt värdefullt att samarbeta med Osynlig. Under fyra veckor fick vi en dedikerad sparringpartner som granskade vår idé och våra antaganden ordentligt. Nu när vi snart går vidare in i utvecklingsfas av nästa version så känner vi oss trygga med tjänsten, och har ett vidare perspektiv på hur vi skall gå tillväga vid nya faser.”

Mila Javander Asplund
CEO på Släktingar

Utmaningen: Hur vet vi att vi är på rätt väg?

Framgångsrik släktforskning bygger på att släktforskare samarbetar och bidrar med data och resultat. Ansvaret för källkritik ligger på släktforskaren själv, något som ställer krav på både tålamod och kunskap för att forskningen ska hålla tillräcklig kvalitet.

Släktingar vill göra det enkelt att göra rätt och uppmuntra den som släktforskar att ta ansvar för datakvalitet. Samtidigt ska forskningen kännas rolig och inspirerande både för nya släktforskare och de som forskat ett tag. En annan viktig aspekt är att främja samarbete, dels för att undvika dubbelarbete men framförallt för att säkerställa att forskning som redan är gjord och validerad kommer andra till gagn, så att kollektivet tillsammans kan komma närmare sanningen.

När Mila Javander Asplund och grundaren Vincent Eldefors vände sig till oss på Osynlig hade de en idé om ett koncept för sin digitala tjänst. De ville veta om de var på rätt väg, och säkerställa att konceptet verkligen flög, innan de la tid och pengar på utveckling.

Lösningen: Designsprint och utveckling av UX- och UI-design

För att testa idén och snabbt komma framåt började vi med att köra en fyra-dagars designsprint tillsammans. Designsprint är en effektiv metod för att lösa stora utmaningar och på kort tid testa en ny idé. Designsprinten genomfördes helt och hållet på distans.

“Det fungerade utmärkt att köra designsprinten på distans. Det kändes som att vi jobbade tillsammans hela tiden och det var inga problem att hålla energin och engagemanget uppe. Mattias från Osynlig var jättebra och engagerande som facilitator. Han kändes som en i teamet och satte sig imponerande fort in i den komplexa släktforskningsvärlden.”

Mila Javander Asplund
CEO på Släktingar

Efter designsprinten fortsatte vi att jobba tillsammans för att utveckla konceptet vidare. Under vårt arbete skissade vi upp ett kundflöde, byggde en prototyp, genomförde betatester med potentiella kunder och prioriterade bland fynden. Vi gick sedan vidare och prioriterade, estimerade och designade vyer. Vi jobbade även fram en ny varumärkesidentitet. Flera förbättringar av tjänsten är redan lanserade och mer kommer släppas både under sommaren liksom under hösten efter ett större utvecklingsprojekt.

Vill du testa och utveckla en idé eller ett koncept? Kontakta Ebba Burenius, Business Director, 076-525 86 85 eller maila till ebba@osynlig.se.

Släktingars logotyp

Om Släktingar

Släktingar ger tillgång till den mest högkvalitativa och en av de snabbast växande databaserna i Sverige. Utöver digitala tjänster för släktforskare erbjuder Släktingar också ett professionellt släktforskarteam för den som vill ha kvalitativ hjälp. Antingen för egen del eller som uppskattad present, till exempel till ett bröllopspar eller till ett dop. Som forskare kan du också se om du är släkt med en kändis, på långt eller kort avstånd. Släktingar har nämligen över 350 släktutredningar på kända historiska personer och nutida kändisar. Dessutom driver de en av Sveriges mest välbesökta släktforskningsbloggar.

Släktforska med Släktingar här

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO