Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Digitalisering?

Så minimerar du riskerna och tar tillvara på möjligheterna

Konkurrenterna släpper nya digitala tjänster, tillväxten bromsar in och marknadsavdelningen berättar att kunderna tycker att varumärket är mossigt. Du vet att ni borde växla upp digitaliseringen. Men hur? Här är fem tips.

 1. Varför vill ni digitalisera?

  Digitalisering är ett brett begrepp. Allt i ert företag kan inte digitaliseras, allt ska inte heller göra det. Syftet med en digitaliseringssatsning är ofta att generera nya affärer, hitta nya målgrupper eller skapa mervärde för befintliga kunder. Det kan också handla om att effektivisera interna processer. Börja med att enas om VAD ni vill uppnå och VARFÖR. Sätt en tydlig målbild och ta sedan fram en road map som visar vägen fram till målet.

 2. Utgå från behov

  Det är dyrt att bygga något som inte används, eller som ingen förstår. Ett vanligt misstag företag gör är att gå direkt på lösningar utan att ha gjort förarbetet. Lägg ordentligt med tid i början av projektet på att förstå vem din kund är, vilka behov kunden har och hur din lösning ska skapa värde för dina kunder. Då minimerar du risken för felsatsningar.

 3. Evolution, inte revolution – ta det steg för steg

  Det är som sagt lätt att svepas bort i storheten av begreppet digitalisering och digital transformation. Bryt ned det i mindre bitar, börja med en sak och applicera sedan det du lärt dig på fler områden.

 4. Tänk som en forskare och våga experimentera

  Se idéer och lösningar som hypoteser och gör experiment för att validera dem. Visualisera din idé i en enkel prototyp och testa den på riktiga användare. Sedan går du tillbaka, justerar och testar igen tills du hittar rätt. Det är en lärande process.

 5. Involvera verksamheten

  Det är svårt att få till en förändring om digitaliseringen sköts av ett litet team i konferensrummet på våning tre. Involvera hela verksamheten och skapa förståelse för vad ni vill göra och varför. Kommunicera hela tiden delresultat, kör löpande interna demos av det ni jobbar med och tänk på att förändring ofta väcker motstånd i början. Ge inte upp, och ta det steg för steg!

Och ett bonustips: Ta hjälp utifrån och förstärk organisationen med den kompetens ni saknar. Det kommer ni tjäna på i slutänden.

Så kan vi hjälpa till

Vi har lång erfarenhet av att jobba med olika typer av digitaliseringsprojekt och erfarenhet av många olika branscher. Vi kan hjälpa er genom hela processen, från analys till lansering.

Vill du inleda ett samarbete med oss? Boka ett möte idag

Läs mer

Nyckeln till konkurrenskraftiga digitala tjänster
Hur gör jag verklighet av min idé?
Case SCA: Hur förenklar vi skogsägarens vardag?

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO